Над 10 000 нарушения за година установили от Инспекция по труда
Над 10 000 нарушения за година установили от Инспекция по труда / netinfo

1832 проверки са направили през 2009 г. служителите от Инспекция по труда - Сливен, при планирани 1167, съобщават от институцията. Констатирани са общо 10 846 нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта.

За преустановяване и отстраняване на нарушенията от инспекцията в Сливен са приложени 10 846 принудителни административни мерки, като най-голям дял от тях заемат дадените задължителни за изпълнение предписания - 97,2% от общия брой.

През годината са съставени 70 акта за спиране на необезопасени машини и съоръжения, дейности и обекти, в случаите, когато нарушенията на правилата за здравословни и безопасни условия на труд застрашават живота и здравето на работещите. Отстранени са били пет лица, непритежаващи необходимата правоспособност за извършваната от тях работа.

През изтеклата година са съставени 260 акта за установени нарушения на трудовото законодателство и Закона за насърчаване на заетостта,  като 23 от тях са за неизпълнени предписания с изтекъл срок. За нарушения на закона за безопасни условия на труд са съставени 166 акта, за нарушения на нормите, регламентиращи трудово-правните отношения - 91, а за нарушения на закона за насърчаване на заетостта - 3.

Подадени са два писмени сигнала до прокуратурата във връзка с констатирани случаи на допуснати до работа непълнолетни лица без разрешение от Инспекция по труда.