Набелязаха мерки срещу птичи грип
Набелязаха мерки срещу птичи грип / G

Общинската епизоотична комисия в Сливен проведе извънредно заседание заради констатирани огнища на  заболяването Инфлуенца по птиците (птичи грип) в няколко области на страната. То беше председателствано от заместник-кмета на община Сливен Стефан Кондузов и в него участваха представители на общинска администрация, Регионална здравна инспекция, Районно управление „Полиция“ при ОД на МВР, Държавно горско стопанство-Сливен, Ловно-рибарския съюз и териториалната дирекция на ДАНС.

Работната среща беше свикана по заповед на министъра на земеделието и храните Десислава Танева.

На заседанието бяха набелязани мерки с цел недопускане на заболяването на територията на община Сливен.  Заместник-кметът Стефан Кондузов заяви, че информираността е най-важната превенция. Той инициира среща с кметове на населени места на 4 януари 2017 г., които ще бъдат запознати със сериозността на заболяването и ще имат ангажирани да информират населението.

Д-р Веселин Василев, който е официален ветеринарен лекар за общината, съобщи, че в област Сливен няма случаи на Инфлуенца по птиците. В страната има регистрирани огнища на птичи грип  в областите София, Враца, Видин и Пловдив.

Д-р Василев информира, че на територията на община Сливен големи птицевъдни обекти има в селата Панаретовци и Тополчане и град Кермен. В три населени места се отглеждат и патици Мюлари, които са особено чувствителни на грипния вирус – в селата Крушаре, Желю войвода и Тополчане. На всички собственици са дадени предписания да засилят биосигурността в обектите.

„Птичият грип е заболяване, което засяга домашните птици, но вирусът има възможност да зарази и хората“, каза д-р Даниела Калева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести“ в Регионална здравна инспекция – Сливен. Тя обясни, че заразяването при хората е свързано с дихателни проблеми. „Хората трябва да бъдат много внимателни при отглеждането на животни и птици и при работа с тях. Трябва да се извършва дезинфекция на  ръцете, да се използва специално облекло при контакт с птиците, да се спазва лична хигиена и да се има предвид, че както всички вируси, така и този на птичия грип, засяга  хора от всички възрасти“, каза д-р Калева. Тя допълни, че консумацията на заразено термично обработено месо не е опасно,  но е необходимо да се вземат мерки при обработката му.   Специалистът препоръча заболелите да не се самолекуват и да търсят лекарска помощ, защото птичият грип дава много сериозни усложнения.