Комисията за защита от дискриминация заседава
Комисията за защита от дискриминация заседава / netinfo

Жена, страдаща от есенциална тромбоцитемия е подала жалба в Комисията за защита от дискриминация /КЗД/ в Сливен заради изваждането преди години на лекарството Hydrea от позитивния лекарствен списък (ПЛС).

Преди това тя го е получавала безплатно, а сега е принудена да го купува. Чувства се дискриминирана, като се съпоставя с болните от Алцхаймер, Паркинсон и др., чиито основни лекарства са били върнати във въпросния списък.

Ответните страни сочат, че едно от условията за включване в позитивния списък на лекарствен продукт е притежателят на разрешение за употреба на този продукт – в случая унгарска фирма, да подаде заявление за включването на продукта в ПЛС. Такова заявление не е постъпвало до Комисията по цените и реимбурсиране.

На 17 юни, вторник КЗД ще проведе заседание по преписка, образувана по жалба на жена от Сливен.

Жалбоподателката е с диагноза множествена склероза, трудоустроена е от 2009 г., но се чувства пълноценен човек, търси работа, но не може да си намери такава заради заболяването. Последният и опит бил в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД, но работещо там медицинско лице и казва, че с тази диагноза няма да започне работа никъде. Тази реплика я срива, чувства се унижена в безпътицата, и то от лице, работещо на място, където трябва да се помага на хората.

От ответната страна отричат твърденията за обиди и сочат, че имало място за медицинска сестра в хемодиализното отделение, работата била тежка, свързана с вдигане на болните от линейката при транспортиране до отделението.

На предишното заседание страните се съгласиха да водят процедура по помирение.