Камери на КАТ ще дебнат зад завоите

Камери на КАТ ще дебнат зад завоите
Камери на КАТ ще дебнат зад завоите / Sofia Photo Agency, архив

Камери на КАТ ще ни дебнат зад завоите. 28 нови модерни радара влизат в битка с бясното шофиране до края на годината. Те ще са подвижни и всеки ден ще се поставят на различни места, съобщи Нова телевизия.

Бясното шофиране остава основна причина за тежките инциденти по пътищата. През миналата година повече от една трета от катастрофите са заради превишена скорост. При тях жертвите са 334, а ранените - 3210. В момента на пътя ни следят 148 радара, 24 стационарни камери и 1 система за средна скорост. Сега обаче контролът се затяга и до края на годината камерите на кат ще ни дебнат отвсякъде.

Почти половината от радарите на КАТ - извън строя

Според статистиката само за първите два месеца са станали над 300 катастрофи, 36 души са загинали, 370 са ранени, и то само заради висока скорост.

"При една такава скорост те нямат време за реакция - те се лишават от възможността да реагират и при критична ситуация се стига до пътен инцидент", коментира Алекси Стратиев, експерт по пътна безопасност.

Сега обаче контролът се затяга. И за всяка област ще има по една нова модерна подвижна камера.

Нарушителите ще бъдат и неприятно изненадвани, тъй като камерите ще се крият дори в контейнери за отпадъци.

КАТ с масови хайки за неправилно паркиране, солени глоби за нарушителите

За да се случи това обаче трябва да отпадне изискването за всяка камера да предупреждава знак. Засега обаче всички зони за контрол са обозначени.

Към всяка камера по правилата в момента ще има и патрулиращ екип. А всички заснети нарушители ще получават честитка по пощата.

Новите камери ще струват на държавата над милион и половина лева. Парите ще дойдат от фонда, в който влизат глобите на пътя.

Източник: Novanews.bg