Извънредно заседание на Областните щабове при бедствия и аварии в Сливен и Ямбол
Извънредно заседание на Областните щабове при бедствия и аварии в Сливен и Ямбол / ОА Сливен

Извънредно заседание на Областните щабове при бедствия и аварии свикаха областните управители на Сливен и Ямбол днес, по повод повишените валежи в региона през изминалите няколко дни.

Членовете на щаба – ръководители на институциите в региона, докладваха показателите, с които разполагат. Стана ясно, че обстановката е затруднена, има места с наводнени земеделски земи, но на този етап няма бедствено положение за област Сливен. Набелязани бяха важни мерки. В областта преливащи водоизточници има, но е предприето контролирано изпускане на тези, при които е счетено, че има нужда, а за останалите се наблюдава връщане към нормалното им състояние.

За тези, които са в критично състояние е изпратена информация до Министерството на околната среда и водите, като се очаква отговор с разрешение за по-нататъшни действия. От Областно пътно управление декларират, че няма наводнени пътища от републиканската пътна мрежа.

От Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита при бедствия” информираха, че в областта няма бедстващи населени места и хора.

Във връзка с усложнената обстановка след продължителните валежи в областта към Ямбол пътуват Десислава Танева министър на земеделието и храните, Красимир Ципов заместник-министър на Министерство на вътрешните работи и Николай Николов директор на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението”.

В 13.00 часа е предвидена среща с медиите в залата на Областна администрация Ямбол, след което съвместно с областния управител Димитър Иванов ще посетят някой от засегнатите от валежите места.