Историци скочиха срещу автор на книга
Историци скочиха срещу автор на книга / netinfo

Официално становище разпространи днес колегията на Историческия музей в Ямбол. То е във връзка с книгата за ямболския край на Иван Джурелов, пенсионер, бивш журналист. Пълното заглавие на изданието е: „Ямболският край, хилядолетия, забележителности, Тунджа, Драма, Кабиле, Бакаджиците, Еркесията, Ямбол - 1 500 ямболски стари фамилии".

В становището си историците изразяват тревога и възмущение относно съдържанието на книгата. Според тях то не отговаря на никакви изисквания за научно изследване или популярно четиво, за каквото претендирал авторът. Специалистите дори твърдят, че авторът Джурелов умишлено преиначавал общоизвестни исторически факти от световната, националната и местната история. Той си позволил и да използва снимки на експонати от фонда на музея в разрез със Закона за културното наследство /цитиран е чл. 179/. Проблемът се задълбочава и от обстоятелството, че общини от Ямболско са обещали да купят значителен брой екземпляри. От община Ямбол например обясниха, че имат договорка с автора за 80 книги. Цената им е 12 лв. Щели да ги подаряват на гости и така да популяризират историята на града.

Вероятно протестната позиция на историците ще бъде оповестена и довечера, по време на официалното представяне на конфликтната книга.