Горски инспектори следят къде и как се пали огън през почивните дни
Горски инспектори следят къде и как се пали огън през почивните дни / DarikNews.bg, архив

 

Горски инспектори ще наблюдават как и къде се пали огън през  почивните дни и при нужда ще глобяват, предупреждават от сливенската полиция.

За осъществяване на контрол и недопускане на пожари в горските територии са сформиране мобилни екипи от Държавно горско стопанство и Регионалната дирекция по горите Сливен, както и от пожарната. Те ще извършват проверки за спазване на правилата за пожарна безопасност в горските територии. Туристите ще бъдат предупреждавани за  опасността от пожари. При констатиране на груби нарушения (палене на огън на нерегламентирани или необезопасени места) , ще се санкционират нарушителите.

Препоръките за недопускане на пожари са - не палете огън в гората, освен на специално устроени и обозначени  с табели „Места за палене на огън”; преди да запалите огън, се уверете, че има осигурени достатъчно количества вода за загасяване на огъня при поява на вятър и при тръгване; подгответе подръчни средства за гасене (тупалки) – от гума или от зелени клони, с които да действате в случай на възникване на пожар. Никога не оставайте запаления огън без наблюдение, а преди да си тръгнете уверете се, че сте загасили напълно огъня.