Гласуваме с бяла интегрална бюлетина на евровота
Гласуваме с бяла интегрална бюлетина на евровота / netinfo

На изборите за представители в Европейския парламент ще се гласува с бяла интегрална бюлетина, съобщи пред Дарик говорителят на РИК-Сливен Янко Янков.

Срещу името на партията, коалицията или инициативния комитет е отпечатано голямо квадратче, което трябва да бъде запълнено с отметка. Под името на съответната партия са публикувани имената на кандидатите в листата. Всеки, който желае да гласува преференциално за някой от кандидатите, трябва да направи същата отметка срещу номера му. А

ко неговият кандидат събере повече от 15% от гласовете, ще стане водач на листата и ще измести определения предварително от централите на партиите. При преброяването Секционните избирателни комисии ще отчитат отметките и резултатите ще бъдат изпращани в Централната избирателна комисия. От там ще обявят, ако има промяна на водача на листата.

„Важно е да се знае с какви отметки да отбелязват гласа си гражданите. Отбелязването става с хикс (Х ), чавка ( V ),плюс ( + ), минус ( - ), кръг (О) и плътна черна точка. Основното изискване на закона е този знак да не засяга номера на друг кандидат в бюлетината. Трябва да е видим ясно и точно да показва в квадратчето", каза Янков.

Невалидни са бюлетините, в които са посочени двама преференциални кандидати, които са надраскани и с поставени различни от посочените знаци. Ако в плика се сложат повече от една бюлетини на една и съща партия, те ще се броят за една, ако са от различни партии, гласът на избирателя ще бъде невалиден.