Деньо Денев е носителят на наградата „Добри Чинтулов”
Деньо Денев е носителят на наградата „Добри Чинтулов” / личен архив

Поетът Деньо Денев е носител на наградата за литература и изкуство „Добри Чинтулов” за 2013 година, реши Обществената комисия за избор. Наградата се присъжда заради високи творчески постижения и дейно участие в духовния живот на Сливен и страната.

Изборът е направен след обсъждане на номинациите на творци от различни жанрове – литература, музика, театър, кино, живопис.

Деньо Денев е роден през 1946 г. в Сливен. Завършил е Техникум по механотехника в родния си град и ВХТИ "Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас, с квалификация инженер-химик. Бил е учител, но е работил предимно като журналист. Още от ученическите си години се посвещава на литературата. Издал е 24 книги с поезия, литературна критика и публицистика, сред които "Ахилесова душа", "Азбука за дишане", "Книга за мама" "Есенен апокалипсис", "Трохи от светлина", "Блуждаещ огън", "Почеркът на вятъра", "Епикриза на "есенните дъждове" и др.

Книгата му "Подслушани дихания" /избрана поезия и критика/ е притежание на световни културни центрове, сред които са Националната библиотека в Париж, Британската библиотека – Лондон, Руската държавна библиотека – Москва, Публичната библиотека – Ню Йорк, Университетската библиотека – Страсбург, Конгресната библиотека – Вашингтон и др.

Деньо Денев е писал и публикувал статии и литературни портрети за редица изтъкнати съвременни творци. Автор е на пиеси, публикувани в списания и поставяни на сцена - "Живи души", "Зелена карта", "Хиляда промила любов" и др.

Съставител е на антологията "Двеста български поети от XX век". Редактирал е десетки книги на автори от цялата страна.

Превеждан е в чужбина. През 2009 и 2010 година в. "Литературная газета" /Москва/ публикува негови стихотворения. През 2011 година издателство "Аксентс пъблишинг" в Лексингтон, Кентъки, САЩ, издаде лирическа /двуезична/ книга на поета. Негови творби са преведени на украински, руски, немски, английски, гръцки,  испански, иврит и др. езици.

През периода 1980-2000 година Деньо Денев е сред най-активните членове на Клуба на дейците на културата. Носител е на наградата на КДК.

Повече от 30 години на доброволни начала е художествен ръководител на литературния клуб "Йордан Йовков" при Военния клуб в Сливен. Представил е над двадесет млади автори /ученици и студенти/ със стихове, разкази, приказки и рисунки в централната преса.

Творчеството на Деньо Денев е високо оценено от авторитетни писатели и критици, сред които проф. Иван Цветков, Петър Тонков, Здравко Недков, проф. Светлозар Игов, Панко Анчев, Иван Гранитски, проф. Йордан Калайков, Минко Бенчев и др.

Деньо Денев е член на Българския П.Е.Н. - център./П.Е.Н. - поети, есеисти, новелисти/. Българският П.Е.Н. - център е колективен член на Световния П.Е.Н.

Той е носител на три национални литературни награди - "Атанас Далчев", 2004 год./ ”Дамян Дамянов", 2012 год., "Милош Зяпков", 2013 год.

Сред съкровените творби, посветени на Сливен, е и неговото есе "Соло за пеещ часовник".