Делото срещу Радото, Брадата и Мартин Стефанов отложено за 12 април
Делото срещу Радото, Брадата и Мартин Стефанов отложено за 12 април / сн. архив Дарик - Сливен

Състав на Окръжния съд в Сливен отложи за 12 април делото срещу общинския съветник Радостин Русев - Радото, управителят на отстранената фирма по водния цикъл - ДЗЗД „Хидросистеми" Мартин Стефанов и Жечко Стоянов Стоилов, по известен като Жечо Брадата.

Причината е в това, че не е готова назначена икономическа експертиза, която е въз основа на ревизионен акт, съобщи зам. председателят на съда Мартин Данчев. Този ревизионен акт бил приложен към друго дело във Върховния съд.

Прокуратурата привлече Радостин Русев като обвиняем за това, че през периода 1 септември 2007 г. - 31 януари 2008 г. в Сливен, като управител на "Бул-гейт" ЕООД, при условията на продължавано престъпление избегнал плащането на данъчни задължения в особено големи размери - 374 500 лв., подал фалшиви справки-декларации по чл. 100 от Закона за ДДС и използвал фалшиви документи и фактури с невярно съдържание, издадени от "Леском" ЕООД при водене на счетоводството, като доказателство, че са сключени сделки по тях. Прокуратурата квалифицира престъпление по чл. 255 ал. 3 и различни връзки от Наказателния кодекс /НК/.

Русев нееднократно заяви, че е неправилно подведен под отговорност, защото данъчното задължение и лихвите са внесени от него, после от НАП Бургас отменили акта и възстановили сумата на бизнесмена.

Общинският съветник Русев в последните месеци се яви основен опонент на кмета Йордан Лечков и двамата си размениха взаимни обвинения и подадоха сигнали за нарушения до различни инстанции. Лечков прекрати едностранно договора на фирмата на Русев «Хидросистеми» за изпълнението на водния проект по ИСПА, а от фирмата се обърнаха към арбитраж.