Сливен
Сливен / Община Сливен

Даниела Петева Стоева от Профилирана природо-математическа гимназия „Добри Чинтулов“ – Сливен е новият представител на област Сливен в Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/.

Процедурата за избор на членове на Съвета на децата премина през няколко етапа: общинско, областно и национално ниво. На областно ниво областният управител проведе избора за членове на Съвета въз основа на постъпилите кандидатури от общините. Той сформира комисия за извършване на подбор, която до 30 юни тази година изпрати три кандидатури в ДАЗД. Сред критериите при избора бяха ангажираност към обща кауза, умения за водене на преговори и дебати, ориентиране към резултати, креативност, толерантност, организационен капацитет. Участието в този консултативния орган е висока отговорност, защото в него ще се представя мнението на децата от област Сливен по всички въпроси, които ги засягат. Даниела ще участва в създаването и прилагането на мерки за осигуряване на най-подходящите условия за развитие на връстниците си и ще защитава правото на децата да изказват своето мнение по всички важни за тях въпроси.

Даниела и активен член на Младежки общински съвет. През месец май тази година спечели сребърен медал от Национален форум „Дебати“ - гр. Варна. В края на месец август инициира и организира първото национално състезание по дебати в гр. Сливен „Туида OPEN“ със съдействието на МИКЦ - Сливен, Общински съвет - Сливен и ППМГ – Сливен. Ментор на Даниела е Анелия Иванова - експерт в Младежки дом Сливен.

Съветът на децата е учреден в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето и Закона за закрила на детето с цел да се насърчи детското участие в процесите на изработване на политики за децата и вземане на решения. Съставът на Съвета се формира от по един представител на всички 28 административни области и 5 квоти за деца от уязвими групи.