Буенек и еркечки създават приятели
Буенек и еркечки създават приятели / община Стралджа

Близо сто жени на достолепна възраст от Стралджа и Ахелой танцуваха заедно буенек и еркечки, за да докажат горещата си любов към фолклора. При гостуването си в Стралджа пенсионерите от ахелойски клуб дойдоха да срещнат приятели и роднини.

Голяма част от гостите споделиха, че са наследници на родове, които отдавна са напуснали стралджанския край, някой с тракийско потекло. И сега се връщат при корените. С голямо вълнение хората посетиха бежанското село Атолово, за да видят там същите къщи - шаронки като в старата част на Ахелой, запалиха свещичка в храма, поразговориха се с наследници на стари тракийци. Кметът Стефан Сотиров разказа историята на селото, а при посещението в Историческия музей на Стралджа ахелойци с внимание изслушаха беседата на директора Снежана Вълкова.

Като почитатели на поезията на Яворов гости и домакини посетиха паметника пред пощата. След това в пенсионерския клуб всички бяха истински впечатлени от разказите на Донка Жечева и Георги Александров за миналото и забележителностите на общинския център, за фолклорното богатство, за историята на клуб „Дълголетие".

Патриотично настроени възрастните хора пожелаха с минутка мълчание да почетат гибелта на Апостола, ръкопляскаха на стихотворението изпълнено от артистичния Георги Александров, развълнуваха се от народната песен с посвещение на Дякона.

Домакините поддържаха патриотичния дух с песента за Трифон и Добри, а в разгара на съвместния празник дойде ред на буенека и еркечките, където всички пожелаха да се изявят. С благодарност за гостоприемството гостите подариха на клуб „Дълголетие" плакет и „История на Ахелой", за да отнесат в крайморския град сувенири и книга за историята на Стралджа.