Асен Гагаузов: Ще искаме разпускане на Общинския съвет, ако продължава да работи за интересите на определени хора
Асен Гагаузов: Ще искаме разпускане на Общинския съвет, ако продължава да работи за интересите на определени хора / Sofia Photo Agency, архив

БСП ще поиска разпускане на Общинския съвет в Сливен, ако местният парламент продължава да затруднява работата на общинска администрация и да работи за интересите на определени личности. Това заяви народният представител Асен Гагаузов и добави: „Резултатите от местните избори и съотношението на различните групи в Общинския съвет буди сериозно притеснение относно работата на общината като цяло. Сливенският общински съвет вече втори мандат е търговско дружество, което защитава интересите най-вече на един човек и това е бившият кмет Йордан Лечков.” Според Гагаузов в момента се правят всякакви усилия, за да се блокира работата на общината, включително и работата с еврофондовете, което застрашава проекта по водния цикъл на Сливен.

„Ако проектът за водния цикъл бъде отново провален, това означава, че Сливен и през следващия седемгодишен период, след 2013 година, няма да може да усвоява почти никакви средства поради факта, че не е подменена основната инфраструктура – водоснабдяването и канализацията. И всички средства, които са предназначени по-нататък за благоустрояване на населените места, няма да могат да бъдат усвоявани” – предупреди народният представител.

Най-притеснителното, според него е,  че в Общинския съвет не се вижда да има група на партия ГЕРБ, а група на Йордан Лечков, която е застанала зад него и защитава неговите икономически интереси. „Като прибавим към това и интересите на другата основна група около Радостин Русев, се получава така, че от тук нататък Общинският съвет ще работи именно за това” – обясни Гагаузов. Тъй като останалите политически партии са представени с по един или двама-трима души в местния парламент, народният представител обяви, че ще разговаря с колегите от общинската организация на БСП и с общинските съветници да се поиска разпускането на Общинския съвет и провеждането на нови избори. Според него това може да стане или със саморазпускането на сегашния Общински съвет, или като няколко групи просто не участват в работата му и така да бъдат предизвикани такива избори. Асен Гагаузов определи мярката като изключително крайна, но на този етап е единствено възможна, за да може общината да работи.

След избора на нов председател на Общинския съвет на БСП в Сливен на 23 юни ще започнат сериозни действия по отношение на работата на Общинския съвет и евентуален натиск за провеждане на нови избори, ако се наложи.