94 сирийци са преминали границата за денонощие
94 сирийци са преминали границата за денонощие / Sofia Photo Agency, архив

124 чужденци, от които 94 сирийски граждани са преминали българо-турската граница нелегално през последното денонощие, съобщават от МВР по информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 3350 лица и е надхвърлен със 129 места.

Основен проблем в работата РД „Гранична полиция” – Елхово остава  невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Не са регистрирани инциденти и произшествия, застрашаващи нормалното функциониране на специалните домове към дирекцията.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Министерството на здравеопазването започна и имунизацията на децата-бежанци на възраст до 15 години.

 

Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.