600 дка дървесни видове поразени бяла американска пеперуда
600 дка дървесни видове поразени бяла американска пеперуда / netinfo

Около 600 дка в Сливенско са засегнати от Бяла американска пеперуда, съобщи пресцентърът на общината. Засегнати са и площи в Новозагорско. “Каламитетното нападение” е от второто поколение за тази година на пеперудата. Преди два месеца поражения върху дървесната растителност имаше в района на Нова Загора.

Създадена е комисия от експерти от Общината, които са провели търг за обезпаразитяване на засегнатите площи. Ще се пръска в 15 села от екипи на Дезинфекционна станция Сливен и Растителна защита. Вече започна пръскането в квартал “Диньо Дачев” на Сливен, град Кермен и селата Чокоба, Бозаджии, Скобелево, Николаево, Тополчане, Гергевец, Самуилово, Панаретовци, Глуфишево, Калояново, Драгоданово, Биково и Блатец.

8000 лева ще струва дезинсекцията. Според местните екоспециалисти препаратите не са опасни за хората, и не застрашават здравето на населението. Мерките срещу нашествието на вредителя са взети веднага, след разпореждане на министърът на земеделието Нихат Кабил.

От регионалната служба за растителна защита в Сливен съобщиха, че нашествието на американската пеперуда е много опасно за над 230 широколистни дървета и зеленчуковите растения. Първото пръскане трябва да приключи до 10 август.