/ ThinkStock/Getty Images
Областният управител на Силистра Ели Тодорова и нейният заместник Минчо Йорданов са се срещнали с посланика на Турция Айлин Секизкьок, съобщиха от Областна администрация.

Посланик Секизкьок е за първи път в област Силистра. Придружена е от десетчленна делегация, включваща и генералния консул в Бургас Сенем Гюзел. На срещата гостите са представени основни моменти от историята на областта и актуални данни за инфраструктурата, поминъка, образователното и социалното дело, културата и спорта.

Заради COVID-19: Отменят прояви за празника на Силистра

Дискутирана е и темата за необходимостта от развитие на въпроса с транспортния коридор по линията Хамза Бейли-Силистра, за което посланик Секизкьок е заявила, че България има подкрепата на Турция.

Гостите са разказали за своя инициатива - опеката на социални домове (центрове) за деца в областите Пловдив, Бургас и Видин, заявявайки желание да разширят тази дейност и в област Силистра, ако има подходяща структура на нейна територия и желание от българска страна за подобно взаимодействие.

В областта, освен срещата при областния управител, подобни са планирани при кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов и с районния мюфтия Мюддесир Мехмед.

Предвидени са и срещи в Дулово, Черник, Руйно, Грънчарово и други населени места. Ще бъдат посетени и знакови културни обекти, сред които "Куршумлу джамия" и крепостта "Меджиди табия". Предвидена е и разходка с кораб по Дунав.