Предстои да му бъде поискан постоянен арест
Единият от двамата задържани за грубо нарушаване на обществения ред в Силистра на 14 април остава в ареста за 72 часа, а прокуратурата ще поиска и постоянното му задържане под стража.

Това съобщи заместник-административният ръководител на Окръжната прокуратура в Силистра Теодор Желев. „Повдигнатите обвинения са за хулигански действия, извършени в условията на изключителна дързост и цинизъм и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди и по ксенофобски подбуди“, каза Желев.

Задържани и пострадали след сбиване между компании

В неделя центъра на града е възникнало спречкване между две групи, при което са пострадали двама от участниците. Напрежението ескалирало и по-късно се стигнало до по-сериозен сблъсък между двете групи, към които се присъединили още участници. След намесата на полицейски екипи ситуацията била овладяна и конфликтът потушен. 

Пострадали са двама от ромската общност, а двама от другата група са били арестувани. Близки на пострадалите се свързаха с БТА. В националния пресклуб на агенцията в Силистра синът на ромския лидер Румен Чезаров, Иван, разказа че синът му, заедно със семейството си, бил нападнат и ударен с бокс в главата от група мъже, които били в заведение в центъра на Силистра По думите му сред нападателите е бил местен общински съветник.

БТА

„Нашето семейство досега не е имало конфронтация с никого, нямаме и намерение. Ние бяхме нападнати, няколко от нашите момчета бяха ударени. Нас полицаите ни спираха, защото мислеха, че сме агресорите, а ние бяхме обиждани и заплашвани. Дойде жандармерия, хората в махалата са притеснени“, каза Чезаров.

Той допълни, че семейството му няма намерение да напада никого и до този момент е доволен от работата на полицията и прокуратурата. „Чувам, че има закани от другата страна. Аз гарантирам, че от страна на нас - ромите, няма да има заплахи и никакви ексцесии.

Моля всички да разберат, че не тръгваме роми срещу българи и българи срещу роми. Ние живеем в този град и мислим да продължим да живеем в него. Всички сме български граждани и такива неща не трябва да се случват“, каза още Чезаров.

Той призова всички участници в скандала да потушат напрежението. В противен случай конфликтът може да се окаже безкраен.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня 
Александър Леви, БТА