/ Istock
Областният управител на Силистра е изразил несъгласие с предложените промени от Български държавни железници (БДЖ) за движението на влаковете по линията до крайдунавския град, съобщиха от Областната администрация.

Предложението на БДЖ предвижда, поради слаб интерес, да отпадне единият от влаковете до гара Самуил. Областният управител е изпратил отговор, в който изразява несъгласие с предложените промени.

В мотивите си той пише, че предвидената промяна ще доведе до крайно отрицателен социално-икономически ефект върху областта. Отбелязано е, че влакът по линията Силистра - Самуил преминава през три от общините на областта - Силистра, Дулово и Алфатар, обслужвайки трафик с местно и регионално значение.

Той е предимно за хора с нисък жизнен стандарт и пътуващи с намаление, като пенсионери, студенти. Влакът е единствена опция за хора с увреждания, които, предвид физическото си състояние, нямат възможност да ползват автобусен и автомобилен транспорт.

Великов смята още, че за хората от областта железопътният транспорт е особено значим през зимата, когато пътищата понякога са затворени с дни, предвид усложнената обстановка по всички категории пътища. Той изтъква, че всички тези обстоятелства засилват социалната функция, каквато е изпълнявана вече 50 години, откакто е открита ЖП гарата в Силистра.

Припомняме, че през август, за около месец, пътуващите с влак от Силистра до София бяха извозвани с автобуси до гарата в Самуил и от там бяха прикачвани на влак, който да ги отведе до столицата. Спрян бе и кушет-вагона, който е предпочитан от възрастни хора и майки с деца.

Тогава областният управител Илиян Великов и кметовете на общините Силистра, Дулово и Алфатар отново изразиха несъгласие с промяната.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Александър Леви, БТА