Безплатни консултации и прегледи за туберкулоза ще се извършват от 19 до 26 юни в Отделението по пневмология и фтизиатрия в силистренската болница, съобщиха от лечебното заведение.

За целта ще се попълва анкета за скрининг на риска за туберкулоза и след оценката му ще се извършват прегледи и допълнителни изследвания от завеждащия отделението от д-р Мирена Сапунджиева.

Безплатни очни прегледи за диабетици в Шумен, Добрич, Нови пазар и Балчик

Инициативата е в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в България в периода 2021-2025 г., като се организира „Седмица на отворените врати“.

Целта е да се повиши обществената информираност по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, както и да се насърчава здравословният начин на живот.

Според д-р Сапунджиева тази програма е една успешна политика в здравеопазването. Чрез прилагане на своевременна диагностика и лечение на туберкулозата тя е довела до трайна тенденция към намаляване на регистрираните случаи с болестта.

По думите ѝ подобни кампании повишават обществената информираност за заболяването и осигуряват добра разкриваемост на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна инфекция.
Александър Леви, БТА