Безплатни очни прегледи ще има  в Добрич, Нови Пазар, Шумен и Балчик в рамките на кампания за диагностика и превенция на очните заболявания за хора с диабет под надслов „Зрението е всичко! Прегледай се!“.

Канадски учени установиха как витамин К предпазва от диабет

В Добрич диагностицираните с диабет ще имат възможност да направят профилактичен очен преглед при офталмолог в оборудван мобилен кабинет на 19 и 22 юни, Нови Пазар  - на 20 юни, в Шумен  - на 21 юни, а в Балчик - на 23 юни.

Прегледите ще бъдат извършвани без предварително записване, с изчакване на място, като възрастните хора ще са с предимство. Офталмолозите ще предоставят и информация за най-честите очни заболявания при хора с диабет, какви са симптомите им, колко често се препоръчва профилактика на очите, отбелязват организаторите.  

В Община Шумен е постъпило искане за предоставяне на терен за извършване на безплатните очни прегледи за хора с диабет. Администрацията е дала разрешение за разполагане на мобилен медицински микробус на 21 юни, от 9:30 до 16:30 часа, на пешеходната част на бул. „Славянски", срещу бившето кино „Херсон", уточняват от общинския пресцентър.

Учени: Кратки разходки помагат при диабет

Кампанията има за цел да информира за най-разпространените очни заболявания, свързани с диабета и ключовото значение на профилактиката, грижата за очите и ранната диагностика. Офталмологичните проблеми при хора с диабет понякога се неглижират, а това може да доведе до усложнения и слепота. Колкото по-рано се диагностицират очните увреждания, толкова по-успешно е лечението им, поради което при пациенти с диабет е необходимо периодично да се извършва скрининг и очен преглед, отбелязват организаторите.
БТА