Започва международният пленер Никола Маринов в Търговище
Започва международният пленер Никола Маринов в Търговище / netinfo

Предстои откриването на 19-ият по ред традиционен Международен пленер за акварел “Никола Маринов” в Търговище. Той ще продължи от 31 август до 13 септември, в него ще се включат 10 творци, пресъздаващи с акварел творческите си търсения.

От рождението си преди повече от 30 години до днес, пленерът извоюва признанието - да е единственият по рода си в България, да събира художници от целия свят, да се ползва с името на артистичен форум, участието в който допълва качествено всяка творческа биография.

Сред 10-те художници с различна чувствителност, нагласи и мислене ще има представител на побратимения на Търговище град Котбус, професор по акварел, роден в Китай и живеещ в България през последните години, руски и украински доценти, преподаватели във висши училища по изкуствата, художници от Сърбия, Хърватска и Турция. Сред творците ще е Александър Денисов - син на участник в първия пленер през 1977 г. С тях на пленера е поканен и Николай Ущавалийски - изкуствовед от Националната художествена галерия

Изложбата с творби от пленера ще бъде открита на 12 септември, петък, от 17.30 часа в ХГ „Проф. Никола Маринов” .