Водопреносната система на Шумен работи с 40% от капацитета си
Водопреносната система на Шумен работи с 40% от капацитета си / netinfo
Проблемите с водоснабдяването на град Шумен са причинени от това, че в момента водопреносната система не работи с пълния си капацитет, заяви по-рано днес управителят на ВиК Шумен инж. Светлозар Дамянов. Все още остава нерешен проблемът със скъсания главен водопровод край кв. „Дивдядово”, където след обилните валежи бе активирано свлачище. Дотогава двата водопровода на Шумен, при върхово натоварване, са осигурявали на града около 1000-1100 литра в секунда. В момента работят водопровод 600 и възстановената Марашка система, които доставят на града общо около 500 литра вода в секунда. Това затруднява захранването на водопреносната мрежа, тъй като след всяко спиране на водата е нужно ударно зареждане на системата с голяма водна маса, което на практика не може да се случи. Ако до сега след авария или профилактика сме възстановявали захранването за около 12 ч., сега са ни нужни около 48 ч., уточни инж. Дамянов.

За възстановяването на главния водопровод край „Дивдядово” от МРРБ е обявена процедура за избор на фирма-изпълнител. Офертите трябва да бъдат отворени на 8 декември, след което ще бъде избрана и фирмата. Ако тя започне работа веднага, изпълнението в частта водопровод може да бъде завършено за около 3-4 месеца, след което да се премине към допълнителните мероприятия за укрепване на свлачището. До момента във възстановяването на водопровода са вложени около 400 000 лв., но поради забавяне на ремонта, свлачището се е разширило, което налага направата на нов проект за обекта.

Инж. Дамянов допълни, че от 1 декември цената на водата в Шумен и повечето населени места от областта ще е 1, 46 лв., досега тя бе 1, 30 лв. за кубик. Цената е била одобрена от ДКЕВР. Към въпросната нова цена се добавят таксите „канал” и „пречистване”, както и ДДС, така крайната цена за кубик вода за град Шумен ще е 2, 04 лв.

В 10 села в Шуменско, които ползват смесена /помпажна и гравитачна/ вода ще плащат по 1, 04 лв за кубик. Това са селата Лозево, Струйно, Църквица, Жилино, Кочово, Осмар, Александрово, Мингишево, Войвода и Ловец.

Подробности по темата чуйте от интервюто с инж. Светлозар Дамянов в прикачения файл.