/ dariknews.bg
ВиК-Шумен" дължи таксата за водовземане от язовир „Тича“ за 2017-та. Това е причината директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ да издаде акт за установяване на публично-държавно вземане в размер на 485 489 лева.

МРРБ бламира искането за понижаване на цената на водата

От водоснабдителното дружество обаче го обжалват. С разрешенията на „ВиК“ е предоставено правото на водоползване за питейно-битово водоснабдяване на гр. Шумен, община Шумен, гр. Велики Преслав, с. Драгоево, с. Миланово, с. Мокреш, с. Златар, с. Суха река, община Велики Преслав.

Директорът на Басейнова дирекция „Черноморски район“ - Варна е констатирал, че поради липса на постъпило плащане за погасяване на задължението в законоустановения срок, 31.03.2018г., на дружеството е изпратена покана за доброволно изпълнение от 10 май 2018 г.

КЕВР одобри новата по-висока цена на водата от 3.40 лева за кубик в Шумен

В рамките на предоставения 7-дневен срок за доброволно изпълнение по сметката на Басейнова дирекция не е постъпило плащане, поради което административният орган е пристъпил към започване на производство по издаване на акт за установяване на публично държавно вземане за дължимата такса, в хода на което е издаден и Акт №3/19.02.2019 г., с който директорът е определил дължимата сума, ведно със законната лихва върху нея, считано от 01 април 2018 г.

Така постановеният акт е обжалван от „Водоснабдяване и канализация - Шумен“ ООД пред Административен съд-Шумен, по повод на което е образувано административно дело № 110/2019г. по описа на съда. В депозираната жалба се излагат доводи, че административният орган не е приложил убедителни доказателства за отнетите водни количества от язовир „Тича“ и съответстващата им дължима парична сума.

Делото е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание на 11 април, от 09.30 часа.  

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари