/ dariknews.bg

Комисията на енергийно и водно регулиране проведе закрито заседание в специализиран състав "ВиК", на което прие окончателно решение за изменение на цени на ВиК услугите за 2019 г. С решението актуализираните цени влизат в сила от 1 януари 2019 г.

Увеличението е свързано с инфлацията в страната от последната промяна на цените до сега. Така в Шумен от 3,30 лева с ДДС, кубик вода от догодина трябва да струва 3,40 лева.

Предвижда се ново увеличение на цената на водата

В съответствие с действащата законова и подзаконова уредба, в края на всяка календарна година Комисията е нормативно задължена да актуализира утвърдените с 5 -годишните бизнес планове на ВиК дружествата цени на услуги за всяка следваща година. Досега Комисията е одобрила с отделни процедури бизнес плановете на общо 27 ВиК дружества в цялата страна.

Съгласно нормативните изисквания, актуализацията на цените се извършва на основата на одобрената с бизнес плановете цена на услугите за 2019 г., с отчитане на размера на натрупана инфлация и прилагане на индивидуален коефициент за ефективност за всяко едно дружество.

Местният парламент иска извънредно заседание на ВиК Асоциацията в Шумен

Преди КЕВР да стартира процедурата по разглеждане на всеки бизнес план, той задължително трябва предварително да бъде одобрен от съответната областна Асоциация по ВиК, в която членуват всички кметове на общини в областта. С приемането на бизнес плановете ВиК дружествата и Асоциациите по ВиК са поели изпълнението на конкретни ангажименти в рамките на петгодишния регулаторен период – подобряване на качеството на услугите чрез нови инвестиции, намаляване на загубите на вода, повишаване на ефективността и управлението. Комисията е създала ценообразуващ механизъм, който да гарантира устойчивото развитие на ВиК дружествата, но регулаторът не е техен собственик и не може да влияе върху начина на тяхното управление. В този смисъл КЕВР няма нормативно основание да преразглежда едностранно вече одобрените бизнес планове.

Кметът на Шумен против увеличението на цената на водата

Във връзка с решението за актуализиране на цените на ВиК услугите за 2019 г. Комисията спази стриктно предвидената законова процедура. На 17.12.2018 г. беше проведено открито заседание за обсъждане на доклад на работната група, в което участваха ВиК дружества от цялата страна, Омбудсмана на Република България, представители на местни власти и областни управи, синдикати, неправителствени, обществени и граждански организации.

По всяко едно направено предложение и изразено становище от участници в откритото заседание, регулаторът дава мотивиран отговор в приетото днес решение за изменение на услугите на ВиК дружествата за 2019 г.

Омбудсманът на Шумен с писмо до КЕВР: Увеличението на водата е необосновано

КЕВР стриктно ще следи изпълнението на бизнес плановете на ВиК дружествата и ще предприема мерки при неизпълнението им. След третата година на 5-годишния регулаторен период, съгласно законовите изисквания, Комисията задължително ще проведе цялостен регулаторен преглед на изпълнението на поетите ангажименти от ВиК дружествата – постигнат размер на заявените инвестиции и показателите за качество на услугите, намаляване на загубите по мрежата и други.

При доказано неизпълнение на заложените в бизнес плановете инвестиции и показатели, Комисията ще коригира надолу цените на утвърдените ВиК услуги.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари