В Търговищка област един път остава затворен за движение, част от друг е отнесен
В Търговищка област един път остава затворен за движение, част от друг е отнесен / Пресцентър на областна администрация - Търговище
0

Обстановката в област Търговище постепенно се нормализира след проливните дъждове през последните два дни. Това е заключението на областният управител Светлин Бонев, който присъства на проверки на потенциално опасните водни обекти и проведе срещи с представители на регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище и на местния офис на дружество „Напоителни системи".
През последните 48 часа са били получени 32 сигнала за наводнени избени помещения в Търговище и селата Давидово, Алваново и Острец. Пътят Надарево-Острец също е бил наводнен. Впоследствие водата се е отекла и няма опасност за преминаващите от там автомобили.
Жители на кв. Въбел и вилна зона „Драката" край Търговище са сигнализирали за залети дворове. След направена проверка, служители на Пожарната служба са установили, че няма опасност за живущите в близост до разлива.
Най-усложнена е била обстановката в село Светлен, община Попово, обобщават от областната администрация. На тел.112 е получен сигнал за закъсали автомобили край селото, като екипи на пожарната служба са реагирали своевременно и са извели бедстващите хора.
Влакът Варна-Плевен бе спрян на ЖП гара-Търговище в 19.30 часа и престоя там близо три часа. Причината е разливане на вода върху жп линията край с.Светлен. Поради съмнения за отслабен насип, днес влаковете и в двете посоки се движат с намалена скорост и повишено внимание.
Затворен за движение бе и пътят между Търговище и Попово. Пътят бе отводнен и почистен със специализирана техника от кални наноси и счупени клони от служители на Областно пътно управление-Търговище След отводняване, той е бил пуснат за движение в 3 часа тази сутрин.
Затворен за движение засега остава пътят Попово-Цар Калоян в района на село Зараево поради неоттекли се водни маси.
Екипи на регионална служба „Пожарна безопасност и защита на населението" в Попово са реагирали на 4 подадени сигнала. Поради невъзможност за отводняване са залети къщи, като възрастните хора и децата са били евакуирани на безопасно място до изтегляне на водата от дворовете и къщите.
В община Антоново част пътят между селата Банковец и Свободица е бил отнесен от придошла вода, стичаща се от нивите.
Към момента обстановката в област Търговище се нормализира, като състоянието на потенциално опасните язовири и реки продължава да се следи.