Съдът в Търговище даде ход на дело срещу таксите за подготвителните групи
Съдът в Търговище даде ход на дело срещу таксите за подготвителните групи / netinfo

Днес административният съд в Търговище даде ход на дело срещу решение на Общинския съвет в града, касаещо таксите на децата в подготвителните групи. Делото е по жалба на частно лице - Маринела Йорданова.


Тя оспорва текст от Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги, който гласи, че родителите на 5-6 годишните деца в подготвителни групи заплащат такса. Според нея, решението е незаконосъбразно и противоречи на разпоредбите на Закона за народната просвета, според който посещението в подготвителни групи е задължително и държавата заплаща годишно по 1 652 лв. на дете, чрез образователното министерство. Жалбоподателят поиска да бъде спряно изпълнението на оспорваните текстове.


Председателят на Общинския съвет Севим Али и юристконсулта на администрацията Рая Матева - като ответна страна, намериха жалбата за неоснователна, а оспорваните текстове за законосъобразни.


Прокурорът по делото Диляна Стоянова, счете жалбата за допустима, а атакуваните разпоредби - за грубо противоречиви с нормите на Закона за народната просвета.


Съдът остави без уважение искането за спиране изпълнението на оспорваните текстове. Окончателното решение по делото ще бъде произнесено в едномесечен срок.