Станишев в Цар Калоян: Ще помагаме
Станишев в Цар Калоян: Ще помагаме / netinfo
На 23 август Министерски съвет ще обсъди конкретни начини за подпомагане на бедстващото население в Цар Калоян. Това съобщи в лудогорския град премиерът Сергей Станишев. В началото на септември очаквам резултатите от разследваното на причините за наводнението, допълни той.

Задачите трябва да се степенуват по спешност, каза по време на посещението си в Цар Калоян премиерът Сергей Станишев. Според него те са три: първо непосредствено да се помогне на хората за настаняване и почистване на къщите им. За тази дейност премиерът ще призове армията за съдействие. Втората задача е нормално начало на учебната година и подпомагане на хората с деца. Третата е изготвяне на оценка на щетите и срок за преодоляването им. Тази оценка ще бъде обсъдена на заседание на Министерски съвет на 23 август, ще се коментират и конкретни начини за преодоляване на последиците от наводнението и подпомагане на населението.

Според Станишев това бедствие поставя още веднъж въпроса с катастрофичния пул, който ще бъде дебатиран на кръгла маса през септември. По новата за обществото материя ще се търси съдействие от Румъния и Турция, където са преодолявали тежки природни бедствия.

Премиерът каза още, че е разговарял с главния прокурор Борис Велчев за разследването на причините за наводнението. В края на седмицата започва изготвянето на хидрометеорологична експертиза, а в началото на септември очаквам резултати от разследването, допълни Станишев.

Той бе в Цар Калоян за близо два часа. В тон с деня за траур бе облечен в черно. Освен че участва в заседанието на кризисния щаб, посети над десет пострадали къщи. „Ще помагаме” бяха думите, които премиерът най-често използваше в разговорите си с хората.