/ dariknews.bg
С молебен за здраве и благоденствие и полагане на венци и цветя пред паметника на Васил Левски на 18 юли Шумен ще отбележи 141 години от освобождението на града и 182 години от рождението на Апостола на свободата.

Какво включва програмата за 11 май - Деня на Шумен

Програмата в четвъртък, 18 юли, ще започне в 09.00 часа в храм „Свето Възнесение Господне“, където ще бъде отслужена панихида за загиналите и молебен за здраве и благоденствие.

В знак на почит в 10.00 часа ще бъдат поднесени венци и цветя пред паметници и паметни плочи, свързани с освобождението на Шумен - пред паметника на капитан Колесников, паметника на генерал Мадатов и паметника на погребаните руски воини.

В 11.30 часа пред паметника на Васил Левски започва ритуалът по полагане на венци и цветя по повод годишнината от рождението на Апостола. В 18.30 часа в НЧ „Добри Войников-1856“ ще се състои концерт на вокалната група “Victory” от побратимения руски град Подолск.

Как Шумен ще чества 24 май

В 19.00 часа пред Регионалния исторически музей ще бъдат показани народни занаяти и старинни накити и колани. В същия час пред музея ще започне и възстановка на събитията от освобождението на Шумен.

Заради честванията по повод двете годишнини се налагат промени в организацията на движение в централната градска част. За времето от 17.00 до 20.00 часа в четвъртък, 18 юли, временно се спира движението на моторни превозни средства по бул. „Славянски“ в участъка от ул. „Карел Шкорпил“ до ул. „Адам Мицкевич“.

Временната организация ще бъде обозначена с необходимата вертикална сигнализация.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.