Деян Герговски
Деян Герговски

Близо 3000 деца, ученици и учители от детските градини и училищата в града, представители на културните институти и граждани ще се включат в традиционното шествие по повод 24 май – Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Празничната програма бе представена на пресконференция днес от зам.-кмета по образование и култура Найден Косев.

Шествието ще тръгне в 10.00 часа от пл. „Кристал“ и ще продължи до пл. „Освобождение“. То ще завърши с изпълнения на малките мажоретки от детските градини и на състезателките от клуб „Ритмик“, допълни Косев. При дъждовно време обаче шествието ще бъде отменено.

В 11.00 часа на специално изградената сцена на пл. „Освобождение“ започва церемонията по връчване на наградите на Шумен в системата на образованието и науката. При лошо време тържеството ще се състои в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“.

Програмата продължава с концерт на квартет „Дестини“, които ще представят класически произведения с модерни аранжименти. Спектакълът е с начален час 11.45 часа на откритата сцена на пл. „Освобождение“. Ще се изявят и фолклорни и детски състави от града.

Ден по-рано, на 23 май в 17.00 часа на паметникa „Създатели на българската държава“ ще бъдат наградени първенците на Випуск 2019. 13 изявени зрелостници от училищата в града ще получат от кмета Любомир Христов диплом за отличен успех и високи постижения през целия курс на обучение и медал с лента в цветовете на знамето на Шумен.

Осигурени са и два автобуса, които ще извозват до паметника учениците и всички желаещи да присъстват на награждаването. Те ще тръгнат в 16.30 часа от паркинга пред сградата на общината. На церемонията ще присъстват директорите на училищата, родители, близки, съученици и приятели на отличените зрелостници. При неблагоприятни условия награждаването на първенците на випуска ще се състои в зала 363 на общината.