Клиентите търсят прясна риба
Клиентите търсят прясна риба / dariknews.bg
Шуменци предпочитат да имат на трапезата си шаран за Никулден. Ден преди празника интересът към рибата се засилва.

Взел своята риба е и Герчо Николов. Неговият избор -  шаран. И има теория - Всяка люспа води до левче, казва мъжът и не сменя за нищо рибата. Рецептата за приготвяне засега не е ясна, тъй като се избира от съпругата, той отговаря за яденето.

Клиентите търсят прясна риба
dariknews.bg

Шаран е купил и Никола Николов, който ще бъде най-таченият домакин като именик. Той обаче има и още една риба за празника - толстолоб и я хвали. Въпреки че той отговаря за избора на рибата, признава, че е делегирал правата по готвенето на съпругата си.
 

За какво да внимаваме, когато избираме прясна риба за Никулден


Не обичам пълнена, затова ще е пържена, обаче отбелязва Никола като изискване към домакинята.

Клиентите търсят прясна риба
dariknews.bg

Най-много се предлага шаран на рибния пазар в Шумен. Живата риба върви по 6 лева килограма, а най-често хората търсят около 1.5 килограма шарани, обясняват продавачите. Стоката в Шумен най-често се доставя от близки развъдници и язовири.

Има няколко белега, по които да познаем прясната риба. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

Клиентите търсят прясна риба
dariknews.bg

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.