/ dariknews.bg

Дни преди големия християнски празник Никулден трябва да помислим и за трапезата на 6 декември. В традицията на празничната маса се сервират рибни ястия, най-често - пълнен шаран с орехи.

5 съвета, които ще са ви полезни при купуването на риба

Но преди да се стигне до яденето, а и до приготвянето на рибата, трябва първо да се сдобием с нея. Ето и няколко съвета от специалистите от Българската агенция по безопасност на храните.

Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз, ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време. Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания. Хрилете трябва да са с розово-червен цвят. Очите трябва да са бистри. При натискане с пръст, вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Тръгват извънредни проверки в цялата страна за Никулден

Във връзка с предстоящия празник Никулден, Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) стартира извънредни проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Контролните органи на БАБХ ще извършват инспекции от 3 до 7 декември. 

По време на засиления контрол ще бъдат проверявани водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене. 

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон - 0700/ 122-99.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари