/ ThinkStock/Getty Images
Дни преди Никулден инспектори от Българската агенция за безопасност на храните започват проверки на обекти за производство и продажба на риба и рибни продукти в цялата страна. Те ще продължат до 7 декември и ще обхванат водоеми за развъждане на жива риба, обекти за отглеждане на аквакултури, за производство и търговия с риба и рибни продукти, складове за търговия на едро и дребно, пазари и борси, и заведения за обществено хранене.

По време на коледните пости риба се разрешава само на Никулден

БАБХ призовава хората да купуват риба от регистрирани обекти, за да не се излагат на риск.

От агенцията по безопасност на храните дават и няколко съвета как да разпознаем прясната риба:
  • Върху повърхността на прясната риба има много тънък слой слуз. Ако слузта е обилна, а слоят плътен, това означава, че рибата е престояла по-дълго време;
  • Люспите на рибата трябва да са блестящи, плътно залепени за тялото. Не трябва да има разкъсвания;
  • Хрилете трябва да са с розово-червен цвят;
  • Очите на рибата трябва да са бистри;
  • При натискане с пръст върху рибата вдлъбнатината трябва да изчезне бързо.

Именик показва: 3 начина да сготвим шаран за Никулден

Потребителите могат да подават сигнали за нередности онлайн или на телефон 0700 122 99.