С пари от закритите училища ремонтират другите учебни заведения
С пари от закритите училища ремонтират другите учебни заведения / Дарик - Шумен

750 000 лева, които е отпуснало Министерството на образованието и науката (МОН) на община Шумен, за закритите през тази година три училища, вече се изразходват. Това стана ясно по време на заседание на Постоянната комисия по Просвета, образование и наука. МОН е одобрило програмата за оптимизация на училищната мрежа в община Шумен за 2008 – 2009 година. Средствата се пренасочват към средищните училища в общината, каза зам. – кметът по образование и култура Живка Тонева.

Парите ще бъдат използвани за ремонти на сградите на учебните заведения, закупуване на оборудване и др. До момента са изхарчени 480 970 лв. за строително – ремонтни работи и 83 227 лв. за обезщетения на персонала. Допълнителни обекти, които ще бъдат ремонтирани в рамките на тези средства, са тоалетните помещения в ОУ „Иван Вазов”, ремонт на водната инсталация на ПМГ „Нанчо Попович”, укрепване на опасна ограда на СОУ „Васил Левски” и др.

Община Шумен да кандидатства за отпускане на средства, в размер на 293 375 лв., за проект „За по-добро бъдеще на нашите деца”, решиха още по време на заседанието членовете на комисията. Целта на проекта е да се реформира сградата на Дом за деца, лишени от родителска грижа „Детелина” и предоставяне на социални услуги там.