Разводите в Шуменско намаляват
Разводите в Шуменско намаляват / netinfo

Разводите в Шуменско намаляват, през миналата година  в нашата област те са 275, което е 2.3 % от тези за страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен. Една от причините за това е и модерното през последното десетилетие съжителство без  брак. Когато една двойка избира този начин на съвместен живот,  евентуалната раздяла не се регистрира и не става статистически факт.

Месец август,  който за шуменци  е най-предпочитан  за сключване на брак, е и месец, в който се регистрират най-малък брой разводи. При раздяла определено се предпочита зимния сезон, отчитат от Териториалното статистическо бюро. През декември, януари и февруари на 2009 -та година финализират брака си близо 34 % от разделящите се семейни двойки в региона.

Бракоразводността в областта през миналата година е 1.4. Тоест на 1000 души от населението разводите са 1.4 промила, при 1.5 за страната. По общини показателят е  най-нисък във Върбица, а най-често браковете се разтрогват  в Шумен и Нови пазар.

В 66 на сто от случаите на развод през миналата година двойките разтрогват брака си  в съда по взаимно съгласие. Несходството в характерите е  друга „модерна" причина, която е валидна за всяка седма двойка в областта. При всеки девети развод юридическата радяла документира и се явява естествен край на фактическата такава. Тормозът - физически и морален, слага край на 13 брака. Малко са случаите (едва 7) на разрив поради лекомислено поведение и неполагане на грижи за семейството. През 2008 г. те са 39, а през 2007 г. 75 на брой. Същото се отнася и за изневярата, която през м.г. присъства като правна формулировка само в 3 съдебни решения (33 през 2008 г. и 89 през 2007 г.).Минимален е делът - едва 4 %,  на двойките, които предпочитат въпроса за вината да не се обсъжда. В 80 на сто от случаите съдът отсъжда виновност и за двамата партньори. А когато вината е персонализирана, тя е предимно у мъжа.

През миналата година в региона 44 % от развеждащите се мъже и 52 % от жените са с ниско образование (до основно). Делът на висшистите и при двата пола е под 7 на сто. Най - младата развеждаща се жена е на 20 г., а най-възрастната на 75. При мъжете долната граница е  22, а горната 80. Двадесет и две годишно момиче финализира брака си със своя 40-годишен съпруг, а дама на 39 години разтрогва партньорството си с 27- годишен младеж.

Две дами и двама господа са се развели за трети път през миналата година. И четиримата са на възраст над 47 години, а най-възрастен сред тях е мъж на осемдесет. За други 18 жени  (едната от които на 73) и 23 -ма  мъже раздялата е втора по ред. През 2009 - та най-фатални за шуменци са третата, осмата и 15 - та година от брака. В два случая са разрушени семейства с 46 годишна история. Сложен е съдебен край и при 4 двойки с едногодишен „стаж".