Радостин от Търговище спечели награда от кулинарен конкурс във Варна
Радостин от Търговище спечели награда от кулинарен конкурс във Варна / Личен архив

Истински морски празник за варненци сътвориха участниците в Четвъртия национален кулинарен фестивал „Варна 2014", който се състоя в навечерието на Никулден. Тринадесет отбора мериха сили в надпреварата, а ястията, с които се представиха пред журито и стотиците гости на Пазара на МОЛ-Варна, конкурираха достойно блюдата и на най-изисканите гурме ресторанти.
Сред участниците имаше и представители от Търговище. Това бяха г-н Тодор Янакиев и ученикът от Професионалната гимназия по хранително-вкусова промишленост и туризъм „Алеко Константинов" в Търговище Радостин Иванов.
Кулинарната битка бе оспорвана, разказа за „Търговищки Новини" Радостин. „Традиционни и екзотични вкусове се преплитаха в творенията на състезателите", каза още той. Според него, състезателите били развихрили въображението си не само в подбора и съчетанието на рибните и морските деликатеси, но и в дизайна на порциите, както и в подредбата на щандовете си.
Момчето от Търговище от името на ресторант „Нова Мизия" бе представило своето авторско предястие, именувано „Целувката на морето". В него Радостин преплита вкусовете на червено цвекло, варен морков, варено яйце, лук и филе от сьомга, всичко украсено с малко копър за зеленина.
Очаровано от вкуса, журито е отредило трето място на творението на Радостин в категорията „Предястия".
Радостин е ученик в 11 клас. Макар и на тази тийнейджърска възраст, зад гърба си той има много участия в конкурси, от които е спечелил доста награди. Може би най-голямата от тях е стипендията за колежа в Добрич.
Попитахме го какво обича да си приготвя и похапва. „Обичам да импровизирам и да ми се получава. Харесва ми да работя най-вече в презентация на готовите ястия и продукция", каза той и заръча да предадем горещите му благодарности на г-н Янакиев „за всичко, което аз съм сега".