/ Областна администрация - Шумен
Проектът за възстановяване на Паметника на 7-ми пехотен преславски полк вероятно ще бъде изменен, тъй като от Министерството на отбраната имат две възражения срещу готовия план. Те ги представиха по време на заседание на Областната комисия "Военни паметници".

Портал-паметникът на 7-ми пехотен преславски полк е бил открит през 1927 година, а 30 години по-късно на негово място с решение на БКП е построен Паметникът на свободата. 

Паметникът на 7-ми пехотен преславски полк става портал на Военното училище

Избрано бе място, на което да бъде възстановен мемориала - в южната озеленена площ на бул. Славянски,  източно от пл. Кристал. Предвиждаще се самият паметник ще бъде завъртян на 30% спрямо булеварда, за да не бъде с гръб към Паметника на загиналите във войните шуменци, който е в близост. 

Според експертите от министъерството паметникът не трябва да е под ъгъл спрямо бул. "Славянски". Също така трябва да е в първоначалния си размер от 20 метра, а не както се предлага - 14. 
 

7-ми Преславски пехотен полк
dariknews.bg

Според Радослав Симеонов от министерството на отбраната възстановяването на паметника предполага най-пълно доближаване до първоначалния му вид и до първоначалното му място и затова от министерството настояват ", монументът да е успоредно разположен на булеварда. 

Арх. Красимир Генов, който изготви сегашния проект, заяви, че е използвал мащаб според черни мраморни плочи и не е имал данни за оригиналния му размер. Той обаче не прие искането за успоредно позициониране на паметника. 

Така бъдещето на Паметника на 7-ми пехотен преславски полк  остава неясно.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари