Пред него ще може да се провеждат военни церемонии
Пред него ще може да се провеждат военни церемонии / Областна администрация - Шумен
Паметникът на 7-ми Преславски пехотен полк ще се превърне в параден вход на военното училище в Шумен. Това стана ясно на днешното заседание на Областната комисия "Военни паметници". 

Портал-паметникът на 7-ми пехотен преславски полк е бил открит през 1927 година, а 30 години по-късно на негово място с решение на БКП е построен паметникът на свободата. 

Избрано е място, на което да бъде възстановен мемориала - в южната озеленена площ на бул. Славянски,  източно от пл. Кристал. Самият паметник ще бъде завъртян на 30% спрямо булеварда, за да не бъде с гръб към Паметника на загиналите във войните шуменци, който е в близост. 

7-ми Преславски пехотен полк
dariknews.bg


Беше трудно да се намери оптималното място, което да няма проблем със собственост и инфраструктура, посочи Красимир Генов.

Това не е само паметник, а бъдещият главен вход на военното училище, който във времето ще се развие, ще се облагороди, така че този паметник ще бъде и портал, посочи още той. 

Паметникът ще е с лице към бул. Славянски
dariknews.bg


Проекта за паметника е базиран на стари снимки и документи, свързани с оригиналния монумент. Той ще има 6 плочи, на които ще се изпишат загиналите войни,част от 7-ми Преславски пехотен полк.

Пред него ще може да се провеждат военни церемонии
Областна администрация - Шумен


Пред паметника ще има стълби и обособено място за различни военни церемонии, става ясно от проекта.

Паметникът ще е с лице към бул. Славянски
dariknews.bg


Полк. Мишо Йорданов предложи към паметника да се прибавят и двата оригинални лъва, които се пазят.

Цената на паметника е около 80 хиляди лева, като от Комитета за честване на 100-годишнината от Първата световна война са осигурени 25 хил. лева. Ако реализацията на проекта не се забави могат да се ползват още средства оттам, както и от Министерството на отбраната, каза Иво Антонов, директор на Дирекция „Социална политика“ към Министерство на отбраната.  

Паметникът ще е с лице към бул. Славянски
dariknews.bg

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.