Пред него ще може да се провеждат военни церемонии
Пред него ще може да се провеждат военни церемонии / Областна администрация - Шумен
Издирват се сведения за оригиналните плочи, които са били част от мемориала на 7-ми пехотен преславски полк. От комисията, която е сформирана във връзка с възстановяването на паметника призовават граждани, които разполагат с фотографии на оригиналния паметник или имат спомени какво са съдържали редовете на паметните плочи.
 
Историкът Мишо Йорданов посочи, че няма запазени плочи, по които да се съди какви данни са били изписани. Снимките на паметника са стари и не можем да прочетем имената заради лошото им  качество, посочи той.
  
Трябва да се възстанови в оригиналния му вид иначе се губи смисълът, каза Мишо Йорданов.
 

Мишо Йорданов
dariknews.bg


Той добави, че вероятния принцип на изписване трябва да бъде гледан от паметници от този период – такъв е този на Пети полк.
 
Там са изписани званията на войника, неговите три имена, мястото и датата на които е загинал. Вероятно така е бил изписан и паметника на 7-ми пехотен преславски полк.
 
Все още има живи участници от 7-ми полк. Разпитвали сме такива, но те нямат ясен спомен за това как са изписвани загиналите, обясни Мишо Йорданов и посочи, че един от ветераните - Борис Павлов има спомен, че са изписвани както на 5-ти полк.
 

Мишо Йорданов
dariknews.bg


Историкът добави, че всички имена от полка са около 1500, но на оригиналния монумент е имало около 300-400 имена.

Всеки, които има някакви снимки или документи за оригиналния вид на стария паметник на 7-ми пехотен преславски полк, може да помогне за изграждането на новия паметник, като предостави информация в Областна управа.
 
Портал-паметникът на 7-ми пехотен преславски полк е бил открит през 1927 година, а 30 години по-късно на негово място с решение на БКП е построен паметникът на свободата.
 
Избрано е място, на което да бъде възстановен мемориала - в южната озеленена площ на бул. Славянски,  източно от пл. Кристал. Самият паметник ще бъде завъртян на 30% спрямо булеварда, за да не бъде с гръб към Паметника на загиналите във войните шуменци, който е в близост.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.