Прокуратурата поиска доживотен затвор за петима подсъдими по „Килърите
Прокуратурата поиска доживотен затвор за петима подсъдими по „Килърите / Дарик-Шумен, архив

 

Прокуратурата поиска доживотни присъди за петима от подсъдимите по делото „Килърите”. За Петър Стоянов - Сумиста, Янко Попов-Туцо, Васил Костов-Кеца и Георги Вълев прокурор Ася Петрова поиска доживотен затвор без право на замяна, за подсъдимия Петър Атмаджов – доживотен затвор, а за подсъдимия Райчо Стойнев –Хижаря 20 години лишаване от свобода. Исканите наказания са по обвиненията за организиране, ръководене и участие в престъпна група и извършените убийства на Борислав Георгиев от София, шуменския бизнесмен Румен Рачев и адвокат Петър Лупов от Велико Търново.

Прокурор Ася Петров пледира най-тежките наказания за Стоянов, Попов, Костов и Вълев, като се позова  на обществената опасност на четиримата и извършените от тях деяния. „Считам, че се отличава с изключително висока обществена опасност престъпната деятелност, понеже става въпрос за организирана престъпна група, която е търгувала с човешкия живот и е превърнала човешкия живот в търговски продукт”, заяви прокурор Петрова. „Нашето убеждение е, че това е единственото справедливо наказание”, добави тя.

„Ако трябва да се жертваме за Шенген ще се жертваме”, каза с шеговит тон след излизане от залата подсъдимия Петър Стоянов-Сумиста, останалите подсъдими не коментираха исканите наказания.

След приключване на пледоариите на държавното обвинение се очаква да бъдат поискани присъди и по другите повдигнати обвинения – палежи, побои, държане и придобиване на боеприпаси и лихварска дейност.