Приключва жътвената кампания в Търговище
Приключва жътвената кампания в Търговище / DarikNews.bg, архив
Приключва жътвената кампания в Търговище
55652
Приключва жътвената кампания в Търговище
  • Приключва жътвената кампания в Търговище

Приключва прибирането на ечемика и пшеницата в Търговищка област. Това съобщи Елена Николова, главен специалист в Областната дирекция „Земеделие и гори". Вече са реколтирани 96% от площите засети с пшеница в областта, като средният добив е 432 кг/дка.

Най-високи количества на този етап са прибрали стопаните в община Попово. Тук жътвената кампания е приключила, всичките 175 000  дка за ожънати, а количество на зърното възлиза на 496 кг от дка. В Опаченско пшеницата също вече е в складовете. Земеделците тук са ожънали средно по 458 кг/дка, като са били засети 27 000 дка. В Търговищко са реколтирани 95% от площите, а в общините Антоново и Омуртаг - около 85%.

По-малко от 4 000 дка с ечемик остават да бъдат ожънати в Търговищка област. От общо засетите над 81 000 дка е прибрана малко над 95% от реколтата. Най-добър е добивът до момента в община Търговище, където реколтирането не е приключило. Изцяло е финализирана жътвената кампания в общините Попово, Опака и Омуртаг.

Реколтирането на площите с тритикале е приключило в районите около Антоново и Търговище.В община Омуртаг кампанията е започнала малко по-късно и засега са прибрани добивите от 25% от засетите 1 542 дка. До момента средният добив е 318 кг/дка.

Три комбайни са ожънали две трети от 310-те декара, засети с ръж. Площите се намират само в община Омуртаг и средният добив възлиза на 220 кг/дка.