Предстои европейската седмица на мобилността
Предстои европейската седмица на мобилността / netinfo
За шести път страната ни се включва в инициативата на Европейската комисия за Европейската седмица на мобилността и Европейския ден без автомобили.

РИОСВ - Шумен информира всички кметове на петнадесетте общини разположени на територията, която екоинспекцията контролира за предстоящата кампания. Европейската седмица на мобилността / 16 – 22 септември / и Европейския ден без автомобили 22 септември, тази година се провеждат под надслов “Чист въздух за всички! Просто мечта или възможна реалност?” Целта на кампанията е да се насърчи поведение на хората, насочено към намаляване на замърсяването на градската среда от транспорта. Акцента е върху необходимостта от по-добро качество на атмосферния въздух, намаляване на шума в населените места, оптимизиране на градския транспорт и др.

Всеки град може да се присъедини към инициативата като участва в седмицата или като поддържа седмицата. И двата вида категории градове – участващи или поддържащи трябва да се регистрират в официалния сайт на Европейската комисия за Европейската седмица на мобилността и Деня без автомобили 22 септември - http://www.mobilityweek-europe.org/index.php?lang=en . Градовете, които участват в седмицата подписват Европейската харта на градовете. Хартата се подписва от кмета на града и се изпраща в Министерството на околната среда и водите. Градовете, които поддържат инициативата само се регистрират в сайта на Европейската комисия.

В рамките на кампанията РИОСВ – Шумен организира мероприятия с участието на ЦДГ “Космонавт” гр.Шумен на 18 септември от 10,00 часа в двора на детската градина, а на 19 септември от 10,30 ч. на площада пред община Попово децата от ЦДГ №1 “Люляче”, ЦДГ №4 “Славейче” и ЦДГ №6 “Здравец” ще покажат умения, сръчност и знания на екологична тематика.