Представиха първия етап от стратегията на Североизточния регион
Представиха първия етап от стратегията на Североизточния регион / netinfo

Проектът “Регионална иновационна стратегия на Североизточния регион за планиране” е много важен, защото ще бъде обвързан със структурните фондове на ЕС. При добра стратегия, възможностите ЕК да подкрепя различните иновации в региона са много големи. Това каза по-рано днес Димитър Радев– координатор на проекта. Според него стратегията е механизмът за кандидатстване по различни проекти пред фондовете на ЕС.

Стратегията подкрепя създаването на високотехнологични паркове - каза още Радев. По думите му тя трябва да е не само документ, а работещ документ.

На среща днес направляващия комитет на проекта ще изнесе информация за извършените дейности в рамките на Етап 1, който приключва на 31 май. Анкетирани и обследвани са били 10 иновационни сектора. На базата на резултатите от тях са избрани и приоритетите, които ще залегнат в стратегията. Те са: развитие на иновационния потенциал на североизточния регион за повишаване конкурентноспособността на икономиката, изграждане и развитие на проиновационна среда, подкрепа развитието на човешкия потенциал и изграждане на съвременна иновационна култура в региона.

Извършените изследвания показват тревожна миграция на млади хора от Североизточния регион и недостиг на квалифицирана работна ръка. Най-остра е нуждата в it-сектора. Проектът "Регионална иновационна стратегия приключва през януари 2008 г.

Участие в заседанието на вземат областните управители на 6 – те области от Североизточния регион за планиране, ректорите на ВУЗ-ове от Варна и Шумен,както и  ръководители на научни звена, директори на регионални структури.