Празникът на Шумен бе отбелязан с литийно шествие и тържествена сесия
Празникът на Шумен бе отбелязан с литийно шествие и тържествена сесия / снимки: Дарик-Шумен

Шумен отбелязва своя официален празник днес. Денят на Шумен бе честван днес, защото утре - 11 май, когато е официалния празник на града е обявен за ден за размисъл, във връзка с предстоящите парламентарни избори. Тази година празникът бе двоен, тъй като бе отбелязана и 200-годишнината от първото честване на Светите братя Кирил и Методий, състояло се именно в Шумен.

Официалното честване на празника започна с литийно шествие от храм „Свети Три Светители: до сградата на община Шумен, предвождано от главиницкия епископ Йоан. Пред сградата на местната администрация почетни граждани на Шумен тържествено издигнаха знамената на България, европейския съюз и на Шумен. След това се проведе и празничното заседание на шуменския общински съвет.

Празникът на Шумен бе отбелязан с литийно шествие и тържествена сесия
netinfo

В празничното си слово кметът на Шумен Красимир Костов поздрави всички граждани с празника. „Очевидно съдбата ни е отредила да живеем и да управляваме в нелеко време. Тежката икономическа и финансова криза продължава да тегне не само над България, а и над цяла Европа. Шумен няма как да остане извън окото на бурята. Това е поредно изпитание за кметския екип и за Общинския съвет, изпитание, през което вярвам, че заедно ще преминем с достойнство. Изминалите месеци бяха белязани с широко протестно движение, което показа събуждането на гражданското общество. Хората заявиха своите конкретни претенции. Поискаха ясни отговори за решението на важни за града проблеми. И ние сме длъжни да им ги дадем. Вярвам, че можем да намерим отговор на всеки поставен от гражданите въпрос, само, ако постигнем пълен консенсус между политическите сили. Вярвам, че в името и за доброто на шуменци партийните ни различия ще отстъпват пред разумните доводи", заяви в речта си градоначалникът.

Празникът на Шумен бе отбелязан с литийно шествие и тържествена сесия
netinfo

„След няколко дни цветята пред паметниците на Светите братя Кирил и Методий ще увехнат. Важното е обаче, всичко, за което в тези дни си говорим и си пожелаваме за разцвета на родната ни просвета, наука и култура, да се въплъщава в реални дела. Това ще бъдат истинските неувяхващи цветя пред пиедестала на нашите първоучители, пред заветите на нашите възрожденци и световно признати български учени през десетилетията", заяви в речта си председателят на местния парламент проф. Георги Колев.

По повод празника поздравителен адрес до Шумен е изпратил президентът Росен Плевнелиев, както и общинските съвети на Каспичан, Павликени и други градове.

Празникът на Шумен бе отбелязан с литийно шествие и тържествена сесия
netinfo

По време не тържествената сесия със званието „Почетен гражданин на Шумен" бе удостоен и бизнесменът Фикрет Индже. Той получи високото отличие заради приноса си за развитието на града и благотворителната си дейност. „Щастлив съм да бъда гражданин на Шумен, това е голяма чест за мен", заяви Индже.

Днес бяха връчени и Наградите на Шумен в сферата на образованието и култура. Празничните инициативи ще продължат с концерт от 17 ч. на площад "Кристал". С днешните тържества бе дадено и началото на традиционните Майки културни празници на Шумен.