Полицията съветва водачите да внимават на 8-ми декември
Полицията съветва водачите да внимават на 8-ми декември / netinfo
По повод празника на студентите – 8 декември, “Пътна полиция” държи да информира и да предупреди доброжелателно водачите и техните спътници за значителния риск за пътни злополуки по време на пътуванията към местата за празнуване и обратно.

1. Ако вашата студентска компания решава да пътува с автомобил за празнуване на 8 декември, най-добре е да шофира водач с възможно по-голям стаж и опит.
2. Автомобилът следва да е напълно подготвен за зимни условия – с подходящи за сезона гуми, изправни светлини, чистачки, отопление. Ако пътувате в планината, непременно трябва да разполагате с вериги за сняг и буксирно въже.
3. Резервоарът трябва да е зареден с повече гориво от обичайното, защото не е изключен престой в колони при влошаване на времето.
4. Изберете така времето на пътуване, че да не се налага движение в колони и на фарове.
5. Особено важно е вашият шофьор да управлява само абсолютно трезвен – на отиване и на връщане. Компромисите могат да завършат трагично. Не забравяйте, че сте му поверили живота си!
6. Веселото настроение и еуфоричност на всички в компанията, по време на път може да доведе до отклоняване вниманието на шофьора. Не го настройвайте към състезаване с другите на пътя. Постарайте се да му осигурите условия за съсредоточаване и стриктно спазване на правилата.Ако си позволява да прави рискови маневри и превишава скоростта, постарайте се да промените поведението му на пътя.
7. Ако пред вас някои се готвят да управляват в нетрезво състояние, не оставайте безучастни и направете всичко необходимо да предотвратите опасността. Потърсете съдействие от ваши колеги. Ако се наложи, сигнализирайте веднага на полицията на тел 166, безплатно, от вашия мобилен телефон.
8. Ако ви предстои да шофирате на другия ден, не прекалявайте с алкохола. Не забравяйте, че трябва да спрете с наздравиците поне 8 часа преди да седнете зад волана.
9. Ако след празничната вечер вашият шофьор още е под въздействие на алкохола, отложете пътуването или предоставете управлението на друг водач от компанията.
10. Не се съгласявайте да ви вози неправоспособен. Така поставяте в голям риск неговия и собствения си живот.
11. Непременно всички в автомобила / на предни и задни седалки/ поставете предпазните колани, за да се предпазите при евентуален инцидент.