Показват икони и стенописи в галерията в Нови пазар
Показват икони и стенописи в галерията в Нови пазар / netinfo
На Велики четвъртък творческата формация на Шуменския университет Ателие „Сава Доброплодни” ще покаже пред публика иконата “Тайната вечеря”.

Култовата творба е дело на Теменуга Христова, а в изложбената зала на художествената галерия “Петър Персенгиев” в Нови пазар ще могат да се видят още икони и фотоси на стенописи, изрисувани от възпитаничката на Шуменския университет и от нейния ръководител – доц. Валентин Кулев.

Доц. Кулев създава Ателие „Сава Доброплодни” през 1996 година, но много преди това и до днес той, заедно с приятели и ученици, работи целенасочено в областта на православното изкуство. Стенописи и икони, дело на творческата формация, могат да се видят в много от църковните храмове на Варненско-Великопреславската епархия: в шуменския параклис “Св. Ап. Петър” и храма “Св. Възнесение”, в параклисите в с. Дороплодно, с. Ветрище, с Арковна.

През последните години художниците иконописват предимно за новопостроената църквата в село Цонево.

Избложбата “Иконописи и стенописи” на доц. Валентин Кулев и Теменуга Христова ще бъде открита на 24 април от 17.30 в художествената галерия на Нови пазар с тържествен водосвет.