Отбелязването на годишнината от Освобождението на Шумен започна с панахида  и молебен за здраве
Отбелязването на годишнината от Освобождението на Шумен започна с панахида и молебен за здраве / снимки: Дарик-Шумен

Отбелязването на 135-годишнина от Освобождението на Шумен от османско владичество започна тази сутрин. В шуменския църковен храм „Свето Вознесение Господне. Отец Димитър отслужи панахида за загиналите и молебен за здраве, в присъствието на кмета на Шумен Красимир Костов и екипът му, областният управител Венцислав Венков, почетни граждани и други местни управници. Официални гости на събитието бяха делегацията от побратимения на Шумен руски град Подолск, водена от зам.-кмета Сергей Горелов, бившият руски посланик у нас Владимир Шарапов и почетния гражданин на Шумен Геворг Кесоян.

Зам.-кметът на Подолск заяви, че е изключително щастлив да присъства на празника и сподели, че е останал приятно впечатлен от почитта, която шуменци отдават към загиналите за свободата руски войни.

Почетният гражданин на Шумен Геворг Кесоян, на когото званието ще бъде официално връчено по-късно днес също изрази радостта си. Той допълни, че е изключително горд, че е отличен с високото звание.

Отбелязването на годишнината ще продължи от 18:00 ч. днес, когато пред театъра ще се проведе възстановка на събитието от преди 135 години, след това празничен концерт ще изнесе представителният духов оркестър на Военноморските сили на България.