диво прасе свиня
диво прасе свиня / / iStock/Getty Images
Взети са спешни мерки след първия случай на Африканска чума по свинете в Шуменско, съобщиха от Областна администрация. 

На 6 август около 17.00ч. при обход на горските територии служители на Държавно горско стопанство-Върбица са намерили полуразложен труп на диво прасе в местност „Елешница“, отдалечена на около 10 км от село Бяла река, община Върбица.

На следващия ден пробата е изпратена за изследване и късно вечерта взетата проба е потвърдена като положителна за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София.

Тази сутрин беше свикана спешна оперативна среща за набелязване на мерки за предотвратяване и ликвидиране на болестта, в която участваха заместник-областният управител Петко Шаренков, директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска, д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, директорът на Североизточното държавно предприятие инж. Веселин Нинов, експертът по лова на предприятието инж. Тервел Стефанов, директорът на Държавно горско стопанство Върбица инж. Муса Кязъм.

Незабавно от днес е ограничен достъпът на пътя, който е единствен към местността „Елешница, с жива охрана и бариера. На мястото започва монтирането и на охранителни камери, които ще контролират преминаването през нощта. Оттам минават туристически маршрути и днес ще бъдат поставени указателни табели със забрана за преминаване по туристическите пътеки, с писмо ще бъде предупреден Български туристически съюз.

Съгласно Заповед РД48-48831.07.2019г. на Министъра на земеделието, храните и горите, заместник-областният управител Петко Шаренков препоръчва на кмета на община Върбица да издаде заповед и да бъдат предупредени всички пастири, гъбари, събирачите на трюфели и дървосекачите, че се ограничава достъпа до този район. Със заповед на директора на Североизточното държавно предприятие, ще се извършва ежедневен обход и претърсвания на района, ще бъдат подготвени и места за загробване, съгласно изискванията на БАБХ.

По информация на кмета на община Върбица на територията на общината е имало единайсет стопанства тип „заден двор“, в които са се отглеждали общо 27 свине, като всички прасета са доброволно заклани и прибрани от стопаните.

Заместник-областният управител Петко Шаренков свиква заседание на Областната епизоотична комисия на 12 август-понеделник, от 15.00ч.

За още новини харесайте страницата ни във Facebook ТУК. Там очакваме и вашите коментари.