Община Шумен предлага паметници за осиновяване
Община Шумен предлага паметници за осиновяване / Дарик-Шумен

Община Шумен стартира инициатива за поддържането на паметниците в града. По време на пресконференция по-рано днес зам.-кметът по култура и образование Живка Тонева презентира кампанията „Шумен - с грижа за паметта на дедите". По думите й, целта е да се запазят паметниците в града. Инициативата предвижда дадена фирма или организация да поеме поддържането на някои от паметниците в града. Тонева поясни, че вече има два сключени договора с частни фирми, които са проявили интерес и желание да полагат грижи за някои от монументите в града. Едната от фирмите, за срок от 3 години, ще се грижи за паметника на 5-ти полк, а другата за паметника на Загиналите във войните шуменци, на пл. „Кристал". Инициатива е проявила и Дирекция „Култура, просвета и образование" към администрацията ще обгрижва паметника на полк. Константин Каварналиев. „Който и да се грижи за паметниците, не може да проявява самодейност, проекта на паметниците трябва стриктно да се спазва", подчерта Живка Тонева.

Общината е изготвила списък с 29 паметника, които могат да бъдат „осиновявани". Военни паметници: паметник на загиналите във войните - пл. „Кристал", Паметник на ген. Владимир Заимов - ДНА, Паметник-чешма на 5-то полк, Паметник на полк. Каварналиев.

Недвижими културни ценности, включени в регистъра на НИНКН: Куршун чешма, Часовникова кула с чешма /турския часовник/, Паметник на митрополит Симеон - до храм „Свето Вознесение Господне", Коджа чешма - до „Циганския мост", Бюст паметник на Панайот Волов - бул. „Славянски", Бюст паметник на Лайош Кошут - бул. „Славянски", Бялата чешма - ул. „Пловдив", Паметник на руски войни - кв. „Млада гвардия", Руски паметник, паметник на Стефан Караджа - бул. „Мадара", Къща на Тодор Рахнев - кв. „Дивдядово", Паметник на Димитър Р. Блъсков - кв. „Дивдядово", Историческо място - до бившия стопански двор в кв. „Дивдядово", Лобно място и паметник на Тодор Петков - местност „Чернилка", Гроба на курсистите;

Други паметници: Паметник на Панайот Волов - пл. „Оборище", Бюст паметник на Еньо марковски - ул. „Цар Освободител", Паметник на Въло Копринков - пл. „Стамболийски", Паметник на Вичо папазов - кв. „Вичо Папазов", Бюст паметник на Дечо Стефанов - кв. „Вела Пискова", Паметник на Васил Друмев и паметник на Добри Войников - до театъра, Бюст паметник на Боян Българанов - пл. „Гривица" и Паметник на загиналите руски войни в село Градище.