Наводнени са къщи в село Априлово, община Попово
Наводнени са къщи в село Априлово, община Попово / Пресцентър Община Попово

Осем къщи в село Априлово, община Попово, са били наводнени днес,съобщиха от служба "Пожарна безопасност и защита на населението" в Търговище. Причина са падналите обилни и продължителни валежи, както и на преливащите от преливника на язовир „Росина" води. Това пък е довело до повишаването на река Черни Лом, която преминава през селото. Водната вълна е заляла квартал, намиращ се в ниската част на населеното място. До 28 къщи в селото До 28 къщи в селото достъпът по асфалтовия път временно е затруднен и към момента е възможен само с лодка и с високопроходима техника Наводнени от високата водна вълна са също църквата и джамията на селото. Няма пострадали хора.
Потенциалната опасност своевременно е била отчетена от кмета на с. Априлово, който е включил оповестителните сирени. Хората, живеещи в засегнатите от водната стихия къщи, са евакуирани. Служители от група «Спасителна дейност» в ОУ «ПБЗН»-Търговище са достигнали с лодка и високопроходима техника до откъснатите от пътя домове и са доставили на стопаните им хранителни продукти. Като превантивна мярка с оглед предотвратяване на евентуален инцидент временно е изключено електрическото захранване в този район на селото. Служителите на РС «ПБЗН»-Попово имат готовност да предприемат действия по отводняване след оттичането на водата.
Зам. областният управител инж.Румен Такоров днес направи обход на всички невралгични точки в областта, които пострадаха или са застрашени от приливни вълни заради обилните валежи през последното денонощие.
Изпускат се язовирите: Росина, Пресиян и Лиляк. Водните нива се следят.
През изминалото денонощие служители на дежурните екипи на районните служби и на група «Спасителна дейност» в ОД на МВР са реагирали на получени сигнали във връзка с последици от падналите обилни дъждове в областта. С цел източване на събралото се значително количество води по бул. «Ал. Стамболийски» в гр. Търговище за известно време на 30.05.2014 г. следобед движението на МПС в участък от булеварда бе отклонявано по обходен маршрут. Отводнени СА били избените помещения в няколко жилищни блока в същия район, а колегите им от група «Спасителни дейности» са съдействали закъсали там автомобили да бъдат изтеглени. Същия ден пожарникари и спасители са извършили и действия по отводняване на цех в предприятие в гр. Търговище.
Служители от РС «ПБЗН»-Антоново са реагирали на сигнал за изкоренени и паднали дървета в реката край с. Стеврек, община Антоново, което е затруднявало преминаването на водата под моста и е създавало риск за евентуалното му заливане. Падналите дървета са били своевременно отстранени. Те са отводнили и избено помещение в къща в гр. Антоново. Техни колеги от РС «ПБЗН»-Омуртаг са отстранили паднали дърво, които затруднявали движението по пътя Омуртаг-Котел.