Продължава тенденцията за спад на новодиагностицирани случаи на COVID-19 в област Шумен. За изминалата седмица те са 309, а през предходната - 437, съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

30 са с коронавирус в Шуменско, двама мъже са починали

Хората с потвърден положителен резултат за коронавирус за областта са вече 14 173 души. Новите случаи са 83, регистрирани в петък, събота и неделя, от които 45 са жители на Шумен.

Момиче на две години и тригодишно момче от областния град са най-малките диагностицирани с COVID-19 през почивните дни. Под карантина миналата седмица са поставени контактните лица на регистрирани случаи с положителни проби за COVID-19 в детска ясла и детска градина в Шумен.

Приетите за болнично лечение през последните три дни в МБАЛ-Шумен са 35, а изписаните пациенти са 34. Настанени в ковидотделенията на лечебното заведение са 177 болни.

В Детско отделение на лечебното заведение се лекуват три деца под 18 г. Вчера са постъпили за болнично лечение и деца на шест и осем години. В МБАЛ - Шумен, с адрес в Нови пазар, са настанени 35 пациенти.

Починали са деветима заразени с COVID-19 през почивните дни в областта - шест жени и трима мъже на възраст от 62 до 82 г. Общо 488 дози ваксини са приложени в петък, събота и неделя. В имунизационните пунктове в областта от 5 до 21 ноември пък са поставени 2085 дози ваксини.

Вече са ваксинирани 64 992 жители на областта. Хората със завършен ваксинационен курс са 33 252. На 1 053 души е приложена и бустерна доза. РЗИ продължава да организира "зелени коридори" за поставяне на ваксини срещу COVID-19 и в делничните дни - в четири имунизационни кабинета в Шумен, в един във Велики Преслав и едни в Нови пазар, който за разлика от останалите ще работи само в сряда.

Здравното министерство обяви кои ваксини срещу COVID-19 се прилагат при деца и възрастни

Имунизациите ще се правят с всички налични ваксини в здравната инспекция - на Pfizer, Moderna и JanssenМодерна. Извършените проверки за спазване на противоепидемичните мерки от РЗИ, от 15 до 21 ноември са 108.

Контролните органи са установили клиент в кафе-аперитив в града, който не представил валидни документи, с които се допуска посещение в заведение. Съставен му е Акт за установяване на административно нарушение.

Служителите на РЗИ призовават за спазване на въведените противоепидемични мерки и информират, че ежедневните проверки продължават.
БТА